Bu Ne Merak

Her Gün Yeni Bir Merak Konusu Keşfedin!

Ekonomi / Para

Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Yapılır?

Bir insanın banka da bulunan paranın istenilen miktarında karşı taraftaki kişilere verilen kâğıda çek denmektedir. Çeklerin üzerinde tarih, kaşe, muhatabın ismi, T.C kimlik numarası bulunması gerekir. kişilere ihtiyaçları doğrultusunda verilen çekler de bazı problemler olabilir. Özellikle karşılıksız çek sıkça karşılaşılan bir durumdur. çekin karşılıksız çıkması çeki veren kişinin çekte yazılı miktarı karşılamaya gücü olmadığını göstermektedir. çekin karşılığı bulunmaması durumunda banka tarafından meblanın bir kısmının ödenmesi gerekir. çekin geri kalan kısmını banka çek sahibi olan kişinin ad, soyad ve kimlik numarası ile döküm haline getirerek ödenen kısmın fotokopisini alarak kişiye verir. Çekin karşılıksız çıktığı için geri kalan parayı Cumhuriyet savcılığına ve İcra Dairesine bildirmesi ile alma hakkına sahip olur.

Karşılıksız çek durumunda günümüzde en sık kullanılan kural banka tarafından çek sahibine yeterli mal varlığının bulunmadığına dair bilgilendirme yapılması sağlanır. çek sahibi eksik olan tutarın üzerini tamamlaması halinde çek verilen kişi parayı tahsil etmektedir. günümüzde bir çekin karşılıksız çıkması yasal suç olarak değerlendirilmektedir. Karşılıksız çek düzenleyen kişi şikayet edilmesi durumunda hapis cezası ile yargılanmakta ve gereken cezayı almaktadır. 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verildiği görülür.

Gerçek ve tüzel kişiler için çek düzenlemesi yapılmaktadır. Çekler üzerinde herhangi bir vade bulunmamakta ve ülkemize baktığımız da çekler bir senet ya da vade olarak kullanıldığı görülür. Günümüzde yaşanan ekonomik krizler sonucu çekler de yaşanan problemler nedeniyle kanunsal bir düzenleme yapılmış ve çeklerin vadeli olarak işlem görmesi kararlaştırılmıştır. Bu sayede insanların mağdur olma durumları da ortadan kaldırılmıştır. Çekler vakti zamanında bozdurulmaya kalkıldığında Karşılıksız çeklerle karşılaşabilirsiniz. Karşılığı olmayan çeklerin ödemesi yapılmamaktadır. Bu çek yazılmadan önce banka ile iletişime geçilmesinde fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.